Greita naminė ruginė duona be mielių ir raugo
Pagaliau pavyko prisijaukinti ruginius miltus, pradėjau nuo burokų rauginimo, raugo duonai, o tuomet jau kibau į juodąją duonelę. Mūsų namuose duona valgoma ne itin dažnai, bet ši tiesiog tirpsta. Gal dėl to, kad skonis nostalgiškas, primenantis vasaras pas draugių močiutes kaime ir tokią duoną su niekaip nesukramtomu lašinuku ir šviežiai raugtu agurku. Man pakvipo vasara… Ši duona gaminama greitai, jai nereikia raugo ar mielių, kildinimui naudoju jogurtu gesintą sodą.
Ingredientai (8 porcijoms):
- 400 gr. – graikiško jogurto
- 400 gr. – ruginių miltų
- 2 valg. š – avižinių dribsnių
- 2 valg. š. – sėlenų
- 1 arb. š. – sodos
- 1 arb. š. – druskos
- 1 arb. š. – kmynų
Gaminimo eiga:
1. Jogurtą iškrečiu į gilų dubenį, įdedu sodą ir išmaišau. Palieku bent penkioms minutėms sodai užgesti nuo jogurto rūgšties. Nekantrumas gresia sodos prieskoniu duonoje. Ir neišsigaskite, jogurto masė padidės.
2. Sudedu sėlenėles ir dribsnius, išmaišau ir vėl palieku brinkti, šįkart 15 minučių. Galop suberiu druską, miltus, kmynus ir viską kruopščiai maišau, kol visi produktai tampa vientisa poskyste tešlą.
3. Ją pilu į silikoninę kekso formą, ją dedu ant grotelių vidury orkaitės, jungiu 150 C ir jungiu laikmatį 2 h. Po dvejų valandų kaitrą padidinu iki 200C ir kepu dar apie 15 min. Orkaitės durelių kepimo metu neatidarinėju, visą procesą stebiu per stiklą.
4. Karštą duoną išimu iš silikoninės formos ir palieku atvėsti ir pailsėti ant medinės lentelės 2 – 3h. Mums ši duona skaniausia kitą dieną. Ypač su keptu šviežiu kiaušiniu, daržovių salotomis, namine sriuba ir pan.
Už receptą ir nuotrauką dėkojame Renatai, jos puslapį rasite: Kūmukės virtuvė