Meduoliniai sausainiai
|

Meduoliniai sausainiai

Ingredientai:

  • medus: 2 šaukštai
  • tamsus cukrus „Farinas”: 100 gramų
  • sviestas: 150 gramų
  • prieskoniai meduoliams: 1 šaukštelio
  • grietinėlė: 2 šaukštų
  • miltai: 300 gramų
  • avižiniai miltai: 100 gramų
  • soda: 0,5 šaukštelio
  • kiaušiniai: 1

Jeigu neturite prieskonių meduoliams: pusė šaukštelio cinamono, trečdalis šaukštelio malto kardamono, trečdalis maltų gvazdikėlių ir šiek tiek šviežiai patarkuoto muskato riešuto.

Gaminimo eiga:
1. Pradžioje miltus sumaišome su avižiniais miltais, soda bei prieskoniais.

2. Tuomet kiaušinį lengvai paplakame.

3. Tada į puodą sudedame medų, gabaliukais supjaustytą sviestą, suberiame cukrų bei kaitindamos maišykite, kol viskas ištirps ir taps vienalyte mase (neužviriname!). Puodą nukeliame nuo kaitros bei greit suberiame miltų mišinį. Truputį pamaišiusios mediniu šaukštu, supilame paplaktą kiaušinį, du šaukštus grietinėlės bei labai gerai išmaišome. Kai tešla truputį pravės, o maišyti šaukštu darysis vis sunkiau, išverčiame ją ant miltais pabarstyto darbastalio bei gerai išminkome rankomis. Tešla turėtų gautis labai minkšta, bet miltų daugiau nededame. Geriau minkydamos vis pasibarstykite stalą (tik nepadauginame). Kai tešla taps elastinga, blizgi bei minkšta, suformuojame rutulį, suvyniojame jį į maistinę plėvelę ir palaukusios, kol gerai atvės, dedame į šaldytuvą mažiausiai 2-3 valandoms. O dar geriau – visai nakčiai.

4. Paskui atšalusią tešlą truputėlį palaikome kambario temperatūroje, padaliname į mažesnius gabaliukus bei iškočiojame.

5. Kočiojame storiau, jei norisi tikrai minkštų sausainių. Ploniau iškočiojusios, iškepsime truputį trapesnius (bet vis vien nekietus) sausainius (tai priklauso ir nuo kepimo laiko).

6. Išspaudžiame norimos formos sausainėlius bei švelniai perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, išlaikydamos šiokį tokį atstumą. Kepame 200 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 5–7 minutes iki švelnaus gelsvumo.

7. Visiškai atvėsusius apliejame glajumi arba dekoruojame. Aš dekoravimui naudojau citrinų sulčių bei miltelinio cukraus mišinį (sulaisčiau viena kryptimi) ir vandens vonelėje tirpintą šokoladą (sulaisčiau kita kryptimi). Skanaus!

Parodyta 5, 1 parodyta šiandien

Panašūs receptai