Obuolių pyragas
|

Obuolių pyragas

Ingredientai tešlai:

  • sviestas (atšaldytas) – 350 g
  • miltai – 450 g
  • vanduo (atšaldytas) – 7-8 valgomieji šaukštai
  • cukrus – 2 arbatiniai šaukšteliai
  • druska – žiupsnelis

Įdarui:

  • obuoliai (didesni bet ne labai dideli) – 8-9 vnt
  • cukrus (skaniau maišyti per pusę su ruduoju) ~ 10-14 valgomųjų šaukštų (priklausomai nuo to, ar obuoliai saldūs ar rūgštūs)
  • sviestas – 2-3 valgomieji šaukštai
  • kvietiniai miltai arba krakmolas – 5-6 valgomieji šaukštai be kaupo
  • šviežios citrinos sultys – 1 valgomasis šaukštas
  • maltas muskato riešutas – 1/3 arbatinio šaukštelio
  • cinamonas – 1- arbatinis šaukštelis su kaupu
  • druska – žiupsnelis
  • kiaušinio trynys ir šlakelis vandens pyrago viršaus aptepimui

Gaminimo eiga:
1. Sviestas ir vanduo turi būti šalti todėl prie gaminant obuolių pyragą palaikome šaldytuve. Miltus persijojame į dubenį, beriame cukrų ir druską, išmaišome. Atšaldytą sviestą supjaustome nedideliais kubeliais, dedame į miltus ir maigome rankomis kol sviestas su miltais susimaišys ir gausis trapios tešlos gumuliukai. Pilame maždaug 7-8 šaukštus šalto vandens ir minkome tešlą.

2. Tešlą padaliname į dvi dalis. Viena dalis turi būti šiek tiek mažesnė (ją naudosime viršutinės pyrago dalies juostelėms). Iš tešlos gabaliukų padarome rutuliukus, priplojame, kiekvieną suvyniojame į atskirą maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą (40-60 min.).

3. Kol tešla vės, pasigaminame obuolių pyrago įdarą. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius, sujaustome skiltelėmis ir dedame į puodą. Kiek dėti cukraus sprendžiame pagal obuolių saldumą. Jeigu obuoliai saldūs, cukraus dedame mažiau, jei rūgštesni – daugiau. Taigi, beriame 10-14 šaukštų cukraus be didelio kaupo, dedame sviestą ir pamaišant kaitiname apie 5-7 minutes.

4. Puodą nukeliame nuo ugnies, pilame šaukštą citrinos sulčių, beriame cinamoną, muskato riešutą ir žiupsnelį druskos, išmaišome. Ant viršaus sijojame miltus ir vėl gerai išmaišome. Įdarą dedame į šaldytuvą.

5. Iš didesnio tešlos gabalo iškočiojame rutulį. Tešla padengiame kepimo formą, kraštus apipjaustome. Mažesnį tešlos gabalą taip pat iškočiojame ir supjaustome juostelėmis. Pridedame obuolių įdaro, o viršų skersai ir išilgai apdengiame tešlos juostelėmis. Kraštus apipjaustome ir pirštais padailiname. Pyrago viršų (juosteles ir šonus) aptepame trynio ir vandens plakiniu.

6. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių ir kepame obuolių pyragą 40-45 minutes. Jeigu pastebėjote, kad viršus pradeda degti, o kepimo laikas dar nepraėjo, apdenkite pyragą folija.

Patarimas: Dar šiltas obuolių pyragas gali būti patiekiamas su ledais. Skanaus!

Parodyta 1, 1 parodyta šiandien

Panašūs receptai