Plikyti pyragaičiai su šokoladiniu kremu
Plikytiems pyragaičiams:
- vanduo: 200 gramų
- sviestas: 100 gramų
- miltai: 160 gramų
- kiaušiniai: 3-4 (aš naudojau 3 L dydžio)
- cukrus: 1 valgomojo šaukšto
- druska: trečdalio arbatinio šaukštelio
Kremui:
- 35% riebumo grietinėlė: 200 mililitrų
- juodas šokoladas: 200 gramų (arba pieniškas)
- sviestas: 50 gramų
- želatina: 8 gramų
Gaminimo eiga:
1. Pyragaičiai: Vandenį, supjaustytą sviestą, cukrų ir druską užvirinkite puode. Sumažinkite ugnį iki vidutinės, nenuimdamos nuo viryklės puodo suberkite miltus bei intensyviai maišykite, kol masė atšoks nuo puodo sienelių ir sušoks į gumulą.
2. Nukelkite puodą nuo viryklės, palikite maždaug 4 minutes atvėsti. Tuomet po vieną muškite kiaušinius bei lėtai, bet gerai maišykite. Tešla turi gautis minkšta, blizganti, elastinga, bet tvirta, pakankamai gerai išlaikanti savo formą. Todėl žiūrime, kiek kiaušinių įmušti: jei tešla jau gavosi reikiamos konsistencijos, daugiau kiaušinių nereikia (man pilnai užteko 3). Jei vis dėlto įmušėme per daug kiaušinių bei tešla gavosi pernelyg skysta – grąžiname puodą ant viryklės bei dar maišydamos paplikome tešlą, kol ji sutirštės (bet nepermaišome ir ne per ilgai laikome ant ugnies).
3. Dėkite po valgomąjį šaukštą tešlos ant kepimo skardoje patiesto popieriaus. Labai gerai įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių temperatūros, kepkite pyragaičius maždaug 25 minutes, kol jie pradeda gražiai ruduoti bei susidaro plutelė. Po to sumažinkite ugnį iki 180 laipsnių temperatūros bei kepkite dar maždaug 10 minučių. Išjunkite orkaitę bei neatidariusios durelių palikite pyragaičius atvėsti orkaitėje – maždaug 20–30 minučių.
4. Pastabėjimas: Kepimo laikas visiškai priklauso nuo pyragaičių dydžio. Jei darome mažesnius – trumpiname kepimo laiką, stebime, kada jie pradeda ruduoti.
5. Kremas: Želatiną užpilkite 25 mililitrų šalto vandens bei palikite išbrinkti. Grietinėlę išplakite iki standumo. Šokoladą bei sviestą išlydykite puode ant nedidelės ugnies, supilkite ištirpintą želatiną. Atvėsinkite, sudėkite grietinėlę bei nedideliu greičiu viską išplakite iki vientisos masės. Palaikykite kremą šaldytuve, kol šis taps tokios konsistencijos, kad būtų galima konditeriniu švirkštu įšvirkšti į pyragaičius. Kremo pripildytus pyragaičius palaikykite šaldytuve, kad kremas sustingtų. Skanaukite!
Už receptą ir nuotrauką dėkojame puslapiui: Jurgitos receptai