Biskvitiniai grybukai ir voveraitės
Tešlai reikės:
- Cukraus – 200 g
- Vanilinio cukraus – 1 arb.šaukštelis
- Grietinės (visada naudoju 30%) – 200 g
- Kiaušinių (L dydžio, didelių) – 3 vnt.
- Miltų – apie 400 g
- Kepimo miltelių – 1arb.šaukštelis
- Sviesto – 150 g
Kotelių papuošimui reikės:
- Kiaušinio baltymo – 1 vnt.
- Cukraus pudros – 250 – 300 g
- Citrinos rūgšties – žiupsnelio
- Aguonų
Patarimas: kotelius galite papuošti – baltu šokoladu + aguonos.
Kepurėlių papuošimui reikės:
- Pieniško šokolado – 100 g
- Aliejaus – 1 arb.šaukštelis
- Špinatinio biskvito trupinių (nebūtina)
Gaminimo eiga:
1. Iš pradžių cukrų ir vanilinį cukrų išplakite su grietine, ir po vieną, kaskart perplakant įmuškite kiaušinius.
2. Tuomet sudėkite kartu persijotus miltus su kepimo milteliais ir gerai išmaišykite (miltų geriau nepadauginkite, jeigu pridėsite per daug miltų grybukai – voveraitės iškeps kietoki).
3. Po to supilkite ištirpintą ir truputį pravėsusį sviestą, ir viską gerai išmaišykite. Tešla turi būti riebios grietinės konsistencijos.
4. Kepkite specialioje keptuvėje ant dujinės viryklės. Keptuvę gerai įkaitinkite iš abiejų pusių, tuomet atidarykite ir patepkite aliejumi.
5. Tešlą sudėkite į konditerinį maišelį (man taip daug patogiau ir greičiau, nei su šaukšteliu) ir išspauskite į keptuvės įdubas. Uždarykite keptuvę ir apverskite kita puse, bet rankenėlių nespauskite – sausainiai išeis puresni.
6. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 7-8 min., kas 2 min. vis apverskite keptuvę, kol grybukai – voveraitės pasidarys rusvos spalvos.
7. Iškepusius grybukus – voveraites atvėsinkite ir papuoškite, kaip tik Jūs norite, aišku galite valgyti iškarto, jie skanūs ir nepapuošti.
8. Geriausia puošti ką tik ataušusius, o ne už dienos.
Jie išliks minkšti jei laikysite juos sandariai dėžutėje ar maišelyje. Jei laikysite lėkštėje, pradės kietėti po poros dienų.
Glajaus gaminimas ir puošimas:
1. Baltymą išsukite šaukštu su cukraus pudra ir citrinos rūgštimi, kol pasidarys tiršta balta masė.
Glajus turi būti tirštas ir nekristi nuo šaukšto.
2. Grybuko kotuką merkite arba aptepkite glazūra, patį galiuką apibarstykite aguonomis ir pastatykite džiūti.
3. Nudžiūvus kotukams dažykite kepurėles.
4. Šokoladą ištirpinkite įstačius dubenį su šokoladu į puodą su verdančiu vandeniu, po to įpilkite aliejaus, kad kepurėlės labiau blizgėtų ir būtų minkštesnės, šokoladas netrupėtų, ir išmaišykite. Kepurėlės merkite į šokoladą (ant viršaus užberiau biskvito trupinių) ir pastatykite džiūti.
Citata: „Aš puošybai glaisto naudoju mažai, būna taip kad ir nespėju papuošti. Šį kartą turėjau špinatinio biskvito, tai uždėjau trupinių ant kepurėlių, mano vaikams tie trupinukai labai patiko”.
Už receptą ir nuotrauką dėkojame puslapiui: Rasos virtuvės užrašai