Duona čiabata
Ingredientai duonai:
- mielės – 20 g
- šiltas vanduo – 300 ml
- rudasis cukrus – 2 valg. šaukšt
- alyvuogių aliejus – 2 valg. šaukšt
- pipirų mišinys – 1 žiupsneliai
- rupi druska – 1 žiupsneliai
- grikių miltai – 2 valg. šaukšt
- miltai – 450 g
Gaminimo eiga:
1. Į dubenį sudėkite mieles, užpilkite vandeniu ir išmaišykite, bet gerai išmaišykite. Supilkite cukrų ir aliejų, įmalkite pipirų, įberkite druskos, sudėkite grikių miltus ir viską vėl gerai išmaišykite.
2. Nuolat maišydami įsijokite 400g. miltų, maišykite šaukštu ir minkykite tol, kol tešla beveik nebelimpa.
3. Suformuokite kamuoliuką ir uždenkite rankšluosčiu, bei palikite šiltoje vietoje 30 – 40min. pastovėti, kad pakiltų.
4. Kepimo skardą padenkite plonu miltų sluoksniu. Dalimi miltų apibarstykite stalą, dėkite tešlą ant stalo, apiberkite tešlą likusiais miltais, paminkykite ir padalinkite pusiau.
5. Vieną dalį rankomis ištampykite į stačiakampį. Tada išilgai suvyniokite, kaip ritinį. Ilgą S raidės formos čiabatą dėkite į skardą ir ištieskite. Su kita dalimi tešlos pakartokite procesą.
6. Skardą su čiabatomis pridenkite rankšluosčiu, dėkite ant kaitlentės, nustatykite labai silpną kaitrą ir pakaitinkite apie 10 min., kad dar iškiltų.
7. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Dėkite čiabatas ir kepkite apie 25 – 30min. Skanaus!