Namuose gaminti javainiai
Trukmė: 15 min. ruošti, kepti 25 min. Porcijos: 10 vid. javainių.
Javainiams reikia:
- 3/4 puodelio džiovintų abrikosų
- 1/4 puod. džiovintų spanguolių
- 1 1/2 puod. ekologiškų avižinių stambių dribsnių
- 1 puod. kviečių (kur būna skirti sausiems pusryčiams)
- 1/2 puodelio (125 ml) klevų sirupo
- 2 v.š. skysto akacijų medaus
- 2 v.š. riešutų ar vaisių aliejaus
- žiupsnelio cinamono
- tarkuotos laimo žievelės
Gaminame:
1. Susmulkinti peiliu abrikosus. Sumaišyti su spanguolėmis. Dubenyje sumaišyti džiovintus vaisius su avižiniais dribsniais ir kviečiais. Įberti cinamono, laimo žievelės.
2. Supilti medų, klevų sirupą, aliejaus. Išmaišyti masę.
3. Į nedidelį kepimo indą (skarda per didelė) įkloti kepimo popierių taip, kad kraštai šiek tiek kyšotų iš šono (tai padės išimti javainį kai šis iškeps). Sukrėsti masę ir suslėgti ją šaukštu. Dėti į mažesnį indą, kad javainiai būtų storesni – taip jie bus tvirtesni.
4. Kepti įkaitintoje iki 180 °C temperatūros orkaitėje apie 25 minutes. Išimti iš orkaitės, palikti visiškai atvėsti.
5. Kai atvės, išimti masę laikant už kepimo popieriaus kraštų. Padėti į šaldytuvą bent valandai. Tuomet supjaustyti: jaivainių masę padalinti į dvi dalis horizontaliai (per plačiausią liniją) ir vertikaliai po 5 dalis. Taip gausis 10 javainių.
Norint javainius galima tiesiog šakute valgyti su jogurtu.