Traškus obuolių pyragas
Trukmė: 15-20 min. ruošti, 60 min. kepti. Porcijos: 8 nemaži gabalėliai/porcijos.
Pyragui reikia:
- 3/4 puodelio puodelio (200 ml) kukurūzų kruopų
- 3/4 puodelio ekologiškų, rupių kvietinių miltų
- žiupsnelio druskos
- 1/4 puodelio baltojo cukraus
- 1/4 „Demera“ cukraus
- 4 mažų kiaušinių trynių
- 200 ml ekologiško sojų pieno
- šaukšto grūdų arba vaisių aliejaus
- 500 g rūgščių arba saldžiarūgščių obuolių
- mažo gabalėlio sviesto (5 g)
Trupiniams:
- 5 v.š. kvietinių miltų
- 5 v.š. kukurūzų miltų
- 2 v.š. grūdų arba vaisių aliejaus
- žiupsnio cinamono (pagal skonį)
- 4 v.š. „Demera“ cukraus
- 1 v.š. sojų pieno
Pastabos: nebūtina naudoti ekologiškų sudėtinių dalių; reikės ir kukurūzų kruopų, ir kukurūzų miltų – trupiniams reikia labiau smulkintų kukurūzų nei pačiam pyragui.
Gaminame:
1. Į gilų dubenį supilti kukurūzų kruopas, miltus, druską, abiejų rūšių cukrų. Gerai išmaišyti šaukštu.
2. Į kita indelį įmušti kiaušinių trynius, išsukti juos šakute (baltymų neprireiks). Supilti kiaušinių trynius į miltų masę, įpilti puodelį pieno. Išmaišyti tešlą. Įpilti šaukštą aliejaus ir įmaišyti.
3. Švariai nuplauti obuolius, nuskusti, išimti sėklalizdes, supjaustyti kubeliais.
4. Kepimo formą (tik neaukšta, 20-24 cm skersmens) ištepti gabalėliu sviesto. Supilti tešlą. Tiesiai ant tešlos dėti, smeigti obuolius. Paskirstyti tolygiai.
5. Paruošti kukurūzų trupinius: sumaišyti abiejų rūšių miltus su cinamonu ir cukrumi. Įpilti aliejaus, pieno, gerai išmaišyti, kol susidarys gumbeliai ir trupiniai. Visus juos užbarstyti ant pyrago.
6. Pyragą įdėti į įkaitintą orkaitę ir kepti 180 laispnių temperatūroje apie valandą, kol viršus paauksuos ir truputį apskrus. Išimti, leisti atvėsti truputį. Galima patiekti šiltą ar karštą, su burbuliuku vaniliniu ledų.